אז יש לכם עסק או מוצר והחלטתם ללכת על הפקת סרטון אנימציה בשביל לקדם אותו - ברכות!
אממה, לא כל סרטוני האנימציה לעסקים נולדו שווים - לא בסוג, לא במחיר ולא באיכות.
99% מהאנשים שלא מהתחום יעשו טעויות קריטיות בהפקת הסרטון אנימציה, ולכן חשוב מאוד להבין מי נגד מי לפני שמבזבזים זמן וכסף אצל פרילנסר או סטודיו לאנימציה שרירותי.
במדריך זה אעבור אתכם על כל מה שאתם צריכים על מנת להפיק סרטון אנימציה (מוצלח) לעסק שלכם - כזה שמתאים לתקציב ולמטרות שלכם.
ולא פחות חשוב, נציג דוגמאות לסרטוני אנימציה אפשריים (בסגנון או במטרות העסקיות) ונשים לב לטעויות נפוצות כדי שלא תבזבזו את הזמן והכסף היקר שלכם לשווא.
בואו נתחיל!
🔥 פרסום עצמי קצר: אם אתם מחפשים פרילנסר מנוסה שיעשה לכם סרטון אנימציה, אשמח לעזור לכם בכל התהליך. אני עבדתי עם עשרות עסקים וסטארט-אפים על מנת להוציא סרטוני אנימציה איכותיים שיעזרו לכם להשיג את המטרות העסקיות שלכם (ולא פחות חשוב, לעמוד בתקציב). מוזמנים להתרשם מעבודות קודמות וליצור איתי קשר דרך האתר כאן.
כמה עולה להפיק סרטון אנימציה לעסק?
אמנם לא הנושא הראשון שרצוי לדבר עליו, אבל אני מניחה שזה הנושא שהכי מעניין את רוב הקוראים שלא באים מעולם האנימציה - כמה בכלל עולה סרטון אנימציה לעסק?
אז התשובה הקצרה (והמבאסת) היא - זה תלוי.
סרטון אנימציה יכול לעלות החל מ-5,000 ש״ח ועד 50,000 ש״ח, וזה תלוי במספר גורמים עיקריים:
- אורך הסרטון - כמובן שאורך הסרטון, בין אם הוא חצי דקה או 3 דקות, ישפיע רבות על העבודה הדרושה ובכך גם על העלות של הסרטון.
- מורכבות האנימציה - עד כמה האנימציה מפורטת, האם מדובר בדמויות תלת-ממדיות או דו-ממדיות, וכמובן – כמה יצירתיות ופרטים צריך להכניס לתוך התסריט.
- נותן השירות - כמו כל תחום, ישנם נותני שירות עם מחירונים שונים. אם אתם עובדים עם סטודיו מקצועי גדול - צפו לקנס גדול יותר, כנ״ל עם פרילנסר מנוסה או אנימטור מתחיל.
- אקסטרות - יש לקחת בחשבון גם אלמנטים נוספים כמו מוזיקה מקורית, קריינות מקצועית, ואפקטים קוליים שיכולים להוסיף לעלויות.
סוגי סרטוני אנימציה לעסקים
בשביל להבין איזה סוג של סרטון אנימציה מתאים לכם (מבחינת סגנון ותקציב), קודם חשוב להכיר את סגנונות האנימציה הקיימים ואת סוגי הסרטונים שנהוג ליצור.
סגנונות אנימציה
כשאני מדברת על סגנון, אני מתכוונת ממש ל-Look & Feel של האנימציה - באיזו טכניקה משתמשים בשביל ליצור אותה, מה שישפיע על הנראות וה״וייב״ של הסרטון. כדי לבחור את סגנון האנימציה הנכון, חשוב להבין את ההבדלים בין הטכניקות השונות. הנה כמה מהשיטות הפופולריות ביותר:
דו מימד (2D)
אנימציה דו-ממדית היא סוג האנימציה הקלאסי שמוכר לרבים מאיתנו. באנימציה זו משתמשים בדמויות ובאובייקטים שטוחים, המצוירים ומזיזים אותם בשני ממדים (אורך ורוחב). כיום, רוב האנימציות בדו-ממד מיוצרות באמצעות כלים דיגיטליים מתקדמים, כך שניתן ליצור עולמות עשירים ומלאי צבע בלי הצורך בהפקה מורכבת. היתרון הגדול של אנימציית 2D הוא העלות הנמוכה יחסית, יחד עם היכולת להעביר מסר בצורה מהירה וברורה. היא מתאימה במיוחד לסרטוני הסבר, מצגות שיווקיות וסרטוני הדרכה קצרים.
לאיזו מטרה אנימציה כזו הכי מתאימה?
- סרטוני הסברה (Explainers)
- סרטונים שיווקים
- סרטונים לסושיאל מדיה
- סרטוני הדרכה קצרים
תלת מימד (3D)
אנימציית תלת-ממד מאפשרת ליצור דמויות ועולמות שמרגישים מציאותיים יותר, עם עומק, פרספקטיבה ותאורה מתקדמת. היא דורשת יותר משאבים ותכנון, אך התוצאה היא סרטונים שנראים מקצועיים ויוקרתיים מאוד. עסקים רבים משתמשים באנימציית 3D כשיש צורך להציג מוצר בצורה מוחשית ולהדגים את השימוש בו, למשל בהדמיות של מוצרים טכנולוגיים או עיצובים מורכבים.
לאיזו מטרה אנימציה כזו הכי מתאימה?
- המחשה של מוצר טכנולוגי/פיזי.
- הדמיות
- לוגואים/פתיחים לסרטונים
אנימציה קלאסית (Classic)
אנימציה קלאסית, הידועה גם כאנימציית "פריים ביי פריים" (Frame-by-Frame), היא תהליך שבו כל פריים מצויר בנפרד ביד. מדובר בטכניקה שהפכה לאמנות של ממש עוד בתקופת הסרטים המצוירים המוקדמים. אמנם נדיר למצוא עסקים שמפיקים סרטונים באנימציה קלאסית מלאה (מאחר והמורכבות והעלות גבוהה יותר), אך היא יכולה להתאים במקרים שבהם רוצים ליצור סרטון עם תחושה נוסטלגית או אמנותית, ולמשוך תשומת לב על ידי ייחודיות חזותית.
לאיזו מטרה אנימציה כזו הכי מתאימה?
- סרטונים אומנותיים
- המחשה ייחודית של חלק מסוים בסרטון
סטופ-מושן (Stop Motion)
סטופ-מושן היא טכניקה שבה מזיזים אובייקטים פיזיים וריאליסטים – כגון בובות, חפצים או דמויות מיניאטוריות – מצלמים אותם פריים אחר פריים, וכך יוצרים את תחושת התנועה. זהו תהליך קפדני, שדורש סבלנות ודיוק, אך התוצאה היא סרטון עם מראה ייחודי וקסום שמצליח לרתק את הצופה. סטופ-מושן יכולה להיות אופציה נהדרת לעסקים שמחפשים ליצור סרטון ידידותי, יצירתי ומזמין – למשל לסרטונים שמיועדים למותגים לילדים, מוצרים ידידותיים לסביבה, או למותגים יצירתיים ו"מחוץ לקופסה".
לאיזו מטרה אנימציה כזו הכי מתאימה?
- המחשה של מוצר פיזי (unboxing של המוצר וכדומה)
- סרטונים למותגי ילדים
סוגי סרטוני אנימציה
אחרי שהבנו את הטכניקות השונות באנימציה, בואו נכיר את סוגי סרטוני האנימציה הפופולריים ביותר שמשמשים עסקים וחברות להעברת מסרים, הצגת מוצרים ולשיווק מותגים.
סרטוני הסברה (Explainer)
סרטוני הסברה נועדו להציג רעיון, שירות או מוצר בצורה פשוטה וברורה. הם מסבירים לצופה כיצד פועל השירות או איך להשתמש במוצר, בדרך כלל בדקה או שתיים. סרטונים אלו כוללים לעיתים קרובות תסריט ישיר וקול קליל או ידידותי, עם דמויות ואיורים שמדגימים את המסר בצורה חזותית ופשוטה. סרטוני הסברה מתאימים במיוחד לחברות שמציעים שירותים מורכבים או פתרונות טכנולוגיים, מאחר שהם עוזרים לפשט את המסר ולהבהיר לצופה במהירות איך המוצר יכול לעזור לו.
למה זה בד״כ מתאים?
- סטארט-אפים וחברות בתחילת הדרך שרוצות להסביר במינימום זמן את המוצר שלהם למשקיעים/שותפים/קהל לקוחות פוטנציאלי.
- חברות שרוצות להסביר לצרכן הקצה את המוצר בצורה פשוטה ומופשטת.
להלן דוגמא לסרטון Explainer שעשיתי עבור אפליקציה לאנשים עם הפרעות אכילה:
סרטוני דמו (Demo)
סרטוני דמו מתמקדים בהצגה מעשית של מוצר או שירות, כשהמטרה היא להדגים לצופה כיצד להשתמש בו ולחשוף את הפונקציות המרכזיות שלו. בניגוד לסרטוני הסברה שמדגישים את ה"למה" – סרטוני הדמו שמים דגש על ה"איך". סרטונים אלה מתאימים במיוחד למוצרים טכנולוגיים, יישומים ותוכנות, שבהם הצופה זקוק להיכרות מעמיקה עם התכונות השונות. סרטוני דמו יוצרים שקיפות וביטחון אצל הצופה, ומאפשרים לו להבין את אופן הפעולה של המוצר לפני הרכישה. בד״כ סרטוני דמו מציגים גרסא ״מיופה״ (יפה יותר) של המציאות על מנת לפשט ולהתרכז בעיקר ההדרכה.
למה זה בד״כ מתאים?
- עסקים/סטארט-אפים שרוצים להציג מבט מעמיק יותר למוצר שלהם.
- סרטוני הסברה/הדרכה למשתמשים קיימים של המוצר.
להלן קטע מסרטון דמו שעשיתי לחברת Melio, חברת פינטק, שמראה מראה מיופה (מאוד) של חווית המשתמש על מנת להמחיש כיצד המוצר נראה ״בפנים״. כמובן שניתן לעשות סרטוני דמו שנראים יותר קרוב למציאות, או כאלה מאוד מופשטים. הרעיון הוא לנסות להעביר את המסר בכמה שפחות ״עומס״:
סרטונים שיווקיים (Ads)
סרטוני פרסומת שיווקיים הם לרוב קצרים וממוקדים, ונועדו לתפוס את תשומת הלב של הצופה תוך שניות ספורות. סרטונים אלו משלבים מסרים שיווקיים ברורים, שפה ויזואלית חזקה ומוזיקה תואמת, כדי ליצור עניין מיידי ולעורר את הצופה לפעולה – בין אם זה לעבור לאתר החברה, לרכוש את המוצר או לעקוב אחרי המותג ברשתות החברתיות. סרטונים שיווקיים מתאימים לפלטפורמות כמו YouTube, Instagram ו-Facebook, שם יש תחרות על תשומת לב הצופה, והם משמשים לשיווק מוצרים חדשים, קמפיינים עונתיים, מבצעים או שיתופי פעולה ייחודיים.
למה זה בד״כ מתאים?
- פרסום בסושיאל מדיה בשביל ליצור Engagement עם הקהל.
- יצירת סרטונים בידוריים או וויראלים ברשת החברתית.
להלן סרטון אנימציה לטיקטוק שעשיתי עבור חברת Sarine Technology, חברה המתמחה בטכנולוגיה ליהלומים (כן, יש כזה דבר). הרעיון היה ליצור סרטון ויראלי-בידורי ברשתות החברתיות שיצור Engagement עם הקהל בטיקטוק, שכמובן משרת את חיזוק הנוכחות של החברה ברשתות החברתיות:
אנימציה לאתרים (Web Animation)
בשנים האחרונות נעשה שימוש רב באנימציה בתוך האתרים עצמם, על מנת להעביר מסרים בצורה הרבה יותר יעילה מתמונה ״סטטית״. זו דרך מעולה להמחיש את המוצר או חלקים ממנו ו/או ״להכניס חיים״ לאתר שיהיה מושך יותר (Lottie עוזר כיום לפשט את התהליך).
למה זה בד״כ מתאים?
- המחשה של המוצר בתוך האתר.
- משיכת תשומת לב והפיכת האתר למושך יותר ויזואלית.
הנה דוגמא לאחת האנימציות שעשיתי לאתר של Kululu, מוצר SaaS לאירועים, על מנת להמחיש חלקים מההסברים מהאתר (תוכלו למצוא עוד באתר). האנימציות מאפשרות להעביר מסר הרבה יותר ברור על איך שהמוצר עובד מאשר מה שתמונה סטטית יכולה, וכך בין השאר ״מקנברטת״ יותר מבקרים ללקוחות.
איזו אנימציה הכי מתאימה לי?
אז אחרי שהבנו מה הם סוגי האנימציות והטכניקות שקיימות, כעת אתם כנראה שואלים את עצמכם - איזה סוג סרטון אנימציה יתאים למותג/עסק/סטארט-אפ שלי?
אז כאמור, זה תלוי.
זה תלוי מה המטרה שלכם, מי קהל היעד, למה הסרטון מיועד ולא פחות חשוב מה התקציב שלכם. גם אין צורך לבחור סגנון אנימציה אחד - לעיתים עושה שכל לשלב בין סגנונות שונים, ואף לשלב וידיאו (פוטג׳ים אמיתיים) ביחד עם האנימציה.
אבל גם אם הלכתם לאיבוד, לא נורא. איזה סגנון ואיזה סוג סרטון אנימציה עשוי להתאים למטרות שלכם זה משהו שאנימטור (אדם שעושה אנימציה) יכול לייעץ לכם. וכמובן כמו כל תחום בחיים, כדאי לבחור נותן שירות טוב, כזה שידע להתאים את המטרות והיעדים שלכם למסר אותו תרצו להעביר, ולא פחות חשוב לשלב שלכם בתור עסק והתקציב שלכם.
וזה מוביל אותי לנקודה הבאה - מה האופציות שלכם להפקת סרטון אנימציה לעסק?
איפה כדאי להפיק סרטון אנימציה לעסק?
אז אחרי שהחלטתם על סוג הסרטון שמתאים לעסק שלכם, נשאלת השאלה – איפה להפיק אותו? יש לכם כמה אפשרויות:
1. סטודיו לאנימציה – עבודה עם סטודיו מבטיחה (לרוב, כמובן לא תמיד) רמה גבוהה של מקצועיות, תהליך מסודר וליווי מלא מהרעיון ועד הביצוע הסופי. עם זאת, המחירים יכולים להיות גבוהים יותר, במיוחד בסטודיו גדול ומוכר.
2. פרילנסרים – אם אתם מחפשים אפשרות קצת יותר זולה אבל עדיין לעבוד ברמה גבוהה של מקצועיות, פרילנסרים הם פתרון מעולה. חשוב רק לבחור אנימטור מנוסה עם תיק עבודות מרשים או מהמלצות של קולגות. תהליך העבודה מול פרילנסר יכול להיות פחות פורמלי וגמיש, ולרוב אישי יותר. בד״כ אותם פרילנסרים עובדים עם הסטודיוים, אך פה מאחר ואתם עובדים ישירות מול הפרילנסר, לא תשלמו על ״כל המסביב״ שסטודיו לאנימציה חייב לדרוש בנוסף לעלות הביצוע (שכירות, תשלום משכורות וכו׳) אלא ישירות למבצע עצמו. לכן, המחיר בד״כ יותר זול אך הרמה פחות או יותר דומה לזו של הסטודיו.
3. פלטפורמות לשירותי פרילנסרים בחו״ל – קיימות היום פלטפורמות כמו Fiverr שמאפשרות לכם למצוא אנימטורים מכל רחבי העולם במחירים נמוכים יחסית. זה עשוי להיות יתרון מבחינת עלויות, אבל גם חסרון אם אתם מחפשים רמת שירות גבוהה. לרוב התוצר הסופי פחות איכותי או גנרי, הן בגלל רמת נותן השירות או קשיי תקשורת ופערים תרבותיים, מה שעשוי לגרום לאותו ״זול״ להיות ״יקר״ מאחר ותצטרכו המון תיקונים/איטרציות מול הנותן שירות, או לחלופין לעבור לנותן שירות אחר כי בכלל לא הלך לכם טוב איתם.
4.הפקת סרטון אנימציה בעצמכם - כמובן שאני לא מדבר על ללמוד מאפס איך לעשות אנימציה, אלא להשתמש בכלים בתשלום שבעצם עוזרים לכם ליצור סרטוני אנימציה כאילו אתם עושים מצגת בפאוור פוינט (או בסיוע של AI). אמנם הרמה היא בד״כ מאוד גנרית ופחות מדויקת משמעותית ממה שאיש מקצוע יעשה עבורכם, ולמרות שהאבסטרקציה שהכלים האלה מספקים עדיין יש עקומת למידה מסוימת, אבל עבור אנשים עם תקציב נמוך זה יכול להיות פתרון סביר. אם אתם מאלה שאוהבים DYI, אולי זה בשבילכם. כלי פופולרי בתחום הוא Animaker.
במה כדאי לבחור?
ההמלצה שלי היא לבחון כל אחת האופציות - לבדוק מחירים אצל כל נותני השירות (פלוס מינוס), להתרשם באופן אישי מהעבודות שלהם והחיבור האישי מול נותן השירות (שזה לא פחות חשוב מכל דבר אחר), ורק אח״כ לקבל החלטה עם מי להמשיך. אף פעם אל תשלמו סכומים גדולים מבלי שהבנתם שאתם משקיעים את הכסף על הדבר הנכון עבור העסק שלכם. לא חסר שרלטנים (בכל מקצוע), ותמיד יש את אלה שינסו ״לדחוף״ כמה שיותר על מנת להוציא יותר כסף מהלקוח, גם כשהדברים לא נחוצים (כעת). תמיד כדאי לעבוד עם אנשים שאתם מרגישים שאפשר לסמוך עליהם, משתפים אתכם בתהליך העבודה ומשקפים ומתקשרים הכל בצורה נכונה, וכמובן שנעים לכם לעבוד איתם באופן כללי.
לסיכום
אומרים שתמונה שווה 1000 מילים, אז כמה שווה סרטון אנימציה?
סרטון אנימציה היא דרך מעולה לקדם את העסק/מותג/סטארט-אפ שלכם - הן אם מדובר בהגעה לקהלים חדשים בצורה ייחודית, גישה למשקיעים ופרטנרים או שיפור המסר שלכם לקהל היעד שלכם - יהיה אשר יהיה.
אני מקווה שהמאמר הזה נתן לכם את הידע הדרוש על מנת להתחיל את התהליך להפקת סרטון אנימציה שמתאים לצרכים שלכם.
אם אתם מחפשים אנימטורים וסטודיוים ישראלים שעושים אנימציה, מוזמנים להסתכל בלוח נותני השירות באתר.
וכמובן תרגישו חופשי ליצור קשר איתי גם אם אתם מחפשים פרינסלר(ית) שתסגור לכם פינה באיכות טובה ומחירים הוגנים:
ליצירת קשר עם הדר